Letselschadespecialist

[ letselschade-specialist.com ]

Wat is een letselschadespecialist?

Een letselschadespecialist is een deskundige op het gebied van letselschade. Het is geen beschermd beroep: iedereen mag zich letselschadespecialist noemen. Letselschadespecialisten zijn vaak juristen of personen met een juridische en/of medische achtergrond. Ze hanteren over het algemeen lagere tarieven dan letselschadeadvocaten. Vaak werken ze voor letselschadebureaus.

Wat is letselschade?

Er is sprake van letselschade bij lichamelijke of geestelijke schade door toedoen van een ander, bijvoorbeeld als gevolg van een ongeval, misdrijf of medische fout. Letselschade wordt ook wel personenschade genoemd. Bij ongevallen gaat het vaak om verkeersongevallen - het traditionele voorbeeld is de whiplash als gevolg van een auto-ongeluk - maar het kan ook gaan om sport- of bedrijfsongevallen. Lees meer hierover op de pagina letselschade

Wanneer is een advocaat noodzakelijk bij letselschade?

Het kenmerkende verschil tussen een letselschadespecialist en een letselschadeadvocaat is dat alleen een advocaat mag pleiten voor een rechtbank. Dat impliceert dat bij rechtszaken met letselschadeclaims van meer dan 25.000 euro een advocaat vereist is als de zaak voorkomt bij de rechter.
Als jouw belangen aanvankelijk worden behartigd door iemand die geen advocaat is (zoals bij veel letselschadebureaus het geval is) bestaat de kans dat in een latere fase, als een juridische procedure noodzakelijk blijkt, de zaak alsnog moet worden overgedragen aan een advocaat.
Prijsafspraken op basis van no cure no pay zijn in principe niet toegestaan voor advocaten, maar sinds 2014 mogen advocaten bij wijze van experiment en uitsluitend in letselschade- en overlijdensschadezaken met hun cliënt een resultaatgerelateerde beloningsafspraak maken. Deze betaalafspraak wordt ook wel no win no fee genoemd. Dit experiment loopt door tot 1 januari 2024.

Specialist of advocaat nodig?

Je hebt een specialist op het gebied van letselschade nodig om alle toekomstige kosten en inkomstenderving te voorzien. Het kan om hoge bedragen gaan. Omdat de meeste mensen tegenwoordig goed verzekerd zijn, wordt in de praktijk vaak door letselschadespecialisten (van verzekeringsmaatschappijen) onderhandeld over de vergoedingen en de voorwaarden. Letselschadezaken komen dan ook vaak niet voor de rechter.

Algemene informatie over letselschade

Algemene informatie over letselschade en wat je kunt claimen: lees de pagina over letselschade. Daar vind je ook details over rechtsbijstand en financiële vergoedingen.

Letselschade: duimoperatie na ongeluk

Gerelateerde onderwerpen