Juridische modellen / modelcontracten

Wat zijn juridische modellen of standaardcontracten?

In de dagelijkse rechtspraktijk bestaat een groeiende behoefte aan juridische standaarddocumentatie, voor alle vakgebieden en gevarieerde situaties. Het kan gaan om een incidentele behoefte aan contracten, het dagelijks opstellen van bepaalde overeenkomsten of het gebruiken van een interactieve generator voor uiteenlopende documenten. Er kan flexibiliteit gewenst zijn in opmaak of in inhoud. Hierbij zijn allerlei variaties denkbaar, van de invoer van betrokken partijen tot complexe samenvoeging van blokken met content. De prijskaartjes zijn navenant.

Het voordeel om vanuit basisdocumenten een nieuw contract te maken, is dat de basis doorlopend geactualiseerd wordt (mits de leverancier zijn werk goed doet).

De complexere systemen bevatten doorgaans een contractbeheersysteem en zijn geschikt om de aanwezige knowhow van de juristen en juridische medewerkers op te slaan. Het voordeel daarvan is dat ze daarna ook door niet-specialisten kunnen worden gebruikt. Daar komen tijdwinst en uniformiteit als voordeel bij. Nadelen van dergelijke systemen zijn de implementatietrajecten, algemene kosten en de gebondenheid aan één leverancier. De overgang naar een ander contractbeheersysteem betekent in grote lijnen opnieuw beginnen.

We noemen hieronder diverse typen producten via hun leveranciers zodat je snel kunt inschatten welk (type) product voor jou geschikt is. De producten zijn voor online-gebruik, met een enkele uitzondering waar aanvullende dienstverlening wordt geleverd.

Zie ook juridische portals omdat in deze portals vaak modellen(boeken) aanwezig zijn of toegevoegd kunnen worden.

Weagree

Deze software is vooral bedoeld voor grotere organisaties. De eigen contracten van een organisatie worden eerst up-to-date gemaakt en in logische, herbruikbare delen opgeslagen. De wizard-technologie ontsluit daarna de onderdelen zodat per keer een gestandaardiseerd contract gemaakt kan worden.
Website: Weagree

Kluwer - modellen voor de Rechtspraktijk

Kluwer biedt veel modellen en voorbeelddocumenten voorzien van uitgebreide toelichtingen en verwijzingen. Dit 'modellenboek' bestaat al lang en wordt continu aangepast. Met wizards maak je eigen versies van de documenten.
Website: Modellen voor de rechtspraktijk

JuriDox - documentgenerator

ICTRecht heeft standaardcontracten in haar leveringsprogramma en kan deze op maat maken. Van een andere orde is de generator, waarmee de gebruiker zelf complete contracten of beleidsregels kan opstellen. Er is een zeer ruime keuze aan onderwerpen. Afhankelijk van het soort document moeten enkele tot tientallen vragen worden beantwoord.
De kwaliteit is hoog. Er zijn voorbeelden, een instructievideo en legio betaalmodellen. De prijzen zijn per document. Er zijn ook drie typen abonnementen mogelijk die zich onderscheiden door extra opties, zoals een aantal uren juridische ondersteuning.
Het moederbedrijf ICTRecht levert aanvullende diensten zodat maatwerk of een totaaloplossing mogelijk is.
Website: JuriDox

JuriBlox - legal automation

Het grote broertje van JuriDox is JuriBlox, waar veel knowhow van ICTRecht in gebundeld is. JuriBlox biedt documentgeneratoren, een portal voor contract lifecycle management (CLM) en kunstmatige intelligentie voor het beoordelen van juridische documenten. Maatwerk is mogelijk.
Website: JuriBlox

Overeenkomst.nl

Deze dienst biedt diverse standaarddocumenten aan voor 9,95 euro p/s excl. btw. Er zijn veel toolkits met een verzameling van documenten op een bepaald gebied. Maatwerk is mogelijk.
Website: Overeenkomst.nl

Doe het zelf notaris

Voor het passeren van een notariële akte is altijd een notaris nodig. Er zijn kosten te besparen door -via een wizard- zelf online een akte samen te stellen aan de hand van bouwstenen. Deze akte wordt gestuurd naar de notaris van je keuze.
De notarissen die hieraan meedoen zijn niet overal in Nederland gevestigd. Dat kan betekenen dat er voor het passeren van de akte meer reistijd en reisgeld nodig is dan bij een bezoek aan een lokale notaris, waardoor een deel van de kostenbesparing teniet wordt gedaan. Denk er ook aan dat wijzigingen in de akte of extra vragen in rekening kunnen worden gebracht.
Website: Doe het zelf notaris

Flexmodellen van lexlumen

Lexlumen verzorgt juridische en fiscale opleidingen. Men heeft -met hulp van specialisten uit de praktijk- modellen opgesteld voor de ondernemingsrechtpraktijk.
De documenten zijn alleen toegankelijk voor abonnementhouders, ze worden regelmatig bijgewerkt. Abonnementen zijn per jaar opzegbaar. De modellen zijn in het Nederlands en Engels verkrijgbaar.
Website: Flexmodellen

Judex.nl

Vanaf Judex.nl is een groot aantal documenten te downloaden. Een -eenvoudige- registratie is verplicht, hierna kun je de Word-documenten per stuk openen en opslaan. De keuze aan onderwerpen is divers. Alle documenten zijn simpel van opzet en gratis te gebruiken.
Judex biedt een groot aantal mediators aan, met verschillende specialisaties.
Website: Judex.nl

ICT Modelcontracten van deLex

Uitgeverij deLex heeft specifieke expertise op het gebied van ICT. Toegang tot de ICT Modelcontracten wordt verleend op basis van een jaarabonnement. De kosten zijn 195 euro per jaar voor de eerste gebruiker (excl. btw). Elke extra gebruiker: 45 euro per jaar (excl. btw).
ICT modelcontracten zijn ook toegankelijk via Legal Intelligence en Rechtsorde.
Website: ICT Modelcontracten

VraagHugo

Deze vraagbaak kan documenten genereren aan de hand van gerichte vragen. Er is gerichte informatie nodig om de vragen te beantwoorden. Naast inhoudelijke kennis is juridische kennis een pluspunt om de wizards te doorlopen. Een enkel document kost tussen 9 en 79 euro (excl. btw). Abonnementen zijn natuurlijk voordeliger.
Website: VraagHugo

Firm24

Firm24 is vooral een one-stop-shop voor het oprichten, laten groeien en beheren van bedrijven, waarbij alles online plaatsvindt.
Website: Firm24

Rocket Lawyer

Rocket Lawyer biedt juridische ondersteuning in het Nederlands en Engels. Dat doet zij met standaarddocumenten en wegwijzers, aangevuld met juridisch advies. De contracten zijn per stuk af te nemen, maatwerk is mogelijk. Maandabonnementen zijn mogelijk vanaf 40 euro.
Website: Rocket Lawyer

Blended.Law

Blended.Law levert meer dan standaardcontracten: het is een platform dat specialisten (juristen, notarissen & advocaten) samenbrengt met cliënten in het MKB. De achterliggende gedachte is dat documenten vaak aanpassingen of toelichting nodig hebben en onderdeel zijn van een vraagstuk. Bij Blended.Law kun je daarom specialisten vinden die alleen documenten, of documenten + advies leveren voor een vaste prijs.
Website: Blended.Law

Ondertekenen contracten

NOvA - modellen voor advocaten

De Nederlandse Orde van Advocaten stelt aan aangesloten advocaten een aantal conceptdocumenten ter beschikking, die ze naar eigen inzicht kunnen gebruiken. Hier vind je o.a. een verwerkingsregister, een verwerkersovereenkomst en een datalekregister.
Website: Modellen AVG

Tips voor juridische modellen

  • Niet alle juridische documenten zijn geschikt voor standaardisering. Het opstellen van een contract voor een zeer specialistische en kostbare machine kan een project op zich zijn.
  • Zeer specialistische regels zijn weliswaar onder te brengen in een intelligent systeem, maar dat kost tijd. Onderschat dit niet, alleen al het testen is een vak apart. Vergeet ook het up-to-date houden niet.
  • Bedenk vooraf voor wie de modellen bedoeld zijn en hoe ze gebruikt gaan worden. Of een jurist de documenten gaat gebruiken, een juridisch secretaresse, of beiden.
  • Neem -zeker bij de duurdere diensten- enkele steekproeven wat betreft recent gewijzigde wet- of regelgeving. Dan weet je of de documenten up-to-date zijn.
  • Steeds meer diensten bieden naast de modellen ook advies of maatwerk aan. Het geld dat je daarvoor uitgeeft verdient zich waarschijnlijk dubbel en dwars terug. En je hebt de zekerheid dat alles goed geregeld is.