Notarissen vergelijken

Prijsvergelijking

Wie notarissen wil vergelijken, doet dat meestal met het oog op de tarieven. Besef dat een eerlijke vergelijking alleen mogelijk is als het om exact dezelfde dienst gaat. Dat is bijvoorbeeld het geval bij standaard hypotheekakten en standaard of eenvoudige testamenten.

Hoe kan ik tarieven van notarissen vergelijken?

Vergelijken van de notariskosten of tarieven Allereerst kun je enkele notarissen in je directe omgeving opbellen. In plaats daarvan kun je ze ook een e-mail sturen. Op veel notariswebsites zijn formulieren aanwezig om een offerte of prijsindicatie op te vragen.
Een andere mogelijkheid is het gebruikmaken van een dienst die je in één keer een aantal offertes toestuurt.
Er zijn ook bedrijven actief die online direct (na ingave onderwerp en regio) notarissen voor je op een rijtje zetten. Opvallend is dat de diverse vergelijkers niet met dezelfde resultaten komen. De uitkomsten geven in ieder geval een uitgangspunt voor verdere selectie. Bekijk ook de beoordelingen van de notariskantoren.

Nóg lagere notariskosten: akte online laten opstellen

Voor de eenvoudigste testamenten of samenlevingscontracten volstaat het online beantwoorden van een aantal vragen. Op basis van de antwoorden die je invult, wordt het document opgesteld. Dergelijke notarisdiensten worden door diverse partijen in Nederland aangeboden. Het ondertekenen van de akte moet wel bij een echte notaris gebeuren. Hiervoor kies je een notaris die bij de bewuste dienst is aangesloten (je kunt kiezen uit een lijst).

Nadelen van het vergelijken van notarissen

Het vergelijken van tarieven is alleen zinvol als het gaat om werkzaamheden die exact gelijk zijn. Heb je maatwerk nodig, dan wordt het lastiger. Niet op de laatste plaats omdat in dat geval naast prijsvergelijking ook kwaliteitvergelijking een rol speelt.
Houd rekening met de vestigingsplaats van het notariskantoor; reistijd en reiskosten horen ook deel uit te maken van de vergelijking.

Beperkt inkomen? Lager tarief familiezaken

Wie een beperkt inkomen of vermogen heeft, kan in aanmerking komen voor een lager tarief voor familiezaken, zoals het laten opstellen van huwelijkse voorwaarden, testamenten of samenlevingscontracten.
Een verzoek voor een lager tarief moet schriftelijk worden ingediend bij de Kamer van Toezicht voor (kandidaat-)notarissen. Vergeet niet een inkomensverklaring mee te sturen. Deze kan schriftelijk of online worden aangevraagd bij de Raad voor Rechtsbijstand.

Zoeken naar een notaris

Notarissen vermelden hun expertise op hun website. Je kunt er gericht naar zoeken. Stel je wilt een notaris vinden in Eindhoven voor het oversluiten van een hypotheek. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld Google: notaris oversluiten hypotheek eindhoven
Of klik op zoek een notaris.


Besparen op kosten notaris door vergelijken