Goedkope notaris

Hoe vind ik een goedkope notaris?

Sinds 1999 zijn de vaste tarieven die het notariaat hanteerde geleidelijk vrijgegeven. Hierdoor werd concurrentie op prijs mogelijk.
Bepaalde notariële taken, zoals het opstellen van een hypotheek- of leveringsakte, lenen zich goed voor standaardisering.
Veel kantoren hanteren voor dergelijke werkzaamheden een vaste prijs, die men kan opvragen. Bij maatwerk kan een uurtarief worden afgesproken.
Zie ook: vergelijken notarissen

Nog goedkoper: online opstellen

Er worden diverse 'notarisdiensten' op de markt aangeboden waar je online een (gestandaardiseerde) akte kunt laten opstellen, bijvoorbeeld een samenlevingscontract of testament. Diverse winkelketens in Nederland leveren zo'n notarisservice. Uit de lijst van bij de service aangesloten notarissen kies je de notaris bij wie je langs moet om de akte te ondertekenen.

Zoeken naar de goedkoopste notaris

Goedkope notaris Er zijn websites die de tarieven van notarissen voor standaardakten vergelijken. Houd er rekening mee dat dergelijke websites verouderd kunnen zijn en niet de actuele tarieven weergeven.

Er zijn ook online diensten die de mogelijkheid bieden om bij een aantal notarissen tegelijk een offerte op te vragen. De response is wisselend. De tarieven zijn in ieder geval actueel. Besef dat een notaris in je directe omgeving in het overzicht kan ontbreken, terwijl het kantoor toch scherpe tarieven hanteert.
Een notariskantoor in de directe omgeving kan praktisch zijn vanwege de korte reistijd en lage reiskosten. Dus kies niet per se de allergoedkoopste.

Wanneer speciale expertise gewenst is

In principe mag je erop vertrouwen dat een notaris zijn vak goed verstaat. Soms is specialistische kennis vereist, zoals bij ingewikkelde nalatenschappen, moeilijke hypotheekconstructies of complexe huwelijkse voorwaarden. In die gevallen kun je beter een selectie maken op basis van specialisatie en niet op basis van tarieven.

Notariskantoren vermelden hun expertisegebieden op hun website. Gericht zoeken op internet brengt snel de gewenste resultaten. Als je een notaris zoekt in Eindhoven op het gebied van erfrecht gebruik dan:
notaris erfrecht eindhoven


Geld besparen op kosten notaris

Lager tarief voor beperkte inkomens

Voor het laten opstellen van een samenlevingscontract of testament (of andere familieakte) geldt onder voorwaarden een lager tarief. Dit tarief is van toepassing als je inkomen of vermogen onder een bepaalde grens ligt. Je kunt hiervoor een verzoek indienen bij de Kamer van Toezicht voor (kandidaat-)notarissen. Vergeet niet een inkomensverklaring mee te sturen. Deze is schriftelijk of online aan te vragen bij de Raad voor Rechtsbijstand.