Beveiligingscamera's

Wat is een beveiligingscamera?

Een camera voor beveiliging of bewaking registreert wat er gebeurt in de directe omgeving. Dat kan de omgeving van een woonhuis zijn, een bedrijfscomplex, stadion of winkelstraat. Daarnaast kan een pand natuurlijk ook intern bewaakt worden met camera's. Het gaat altijd om het registreren van ongewenste of afwijkende gedragingen, of het in kaart brengen van 'bewegingsstromen' (zoals files of groepen mensen).
We bespreken hier systemen die bestemd zijn voor kleinschalig of thuisgebruik. Ze zijn er om een veilig gevoel te krijgen, tegen minimale kosten. Verder kunnen opgeslagen beelden als (ondersteunend) materiaal dienen bij aangifte bij de politie en in een enkele geval in een rechtszaak. Wanneer ze van buitenaf zichtbaar zijn, gaat er een afschrikwekkende werking vanuit.
Er zijn al camera's voor minder dan 100 euro te koop.

Wetgeving bij videobewaking of toezicht

Het filmen van personen vormt een verwerking van persoonsgegevens volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Je mag dan ook niet zomaar iedereen filmen die op straat voor je huis langsloopt. Gegevens die 'min of meer gegronde verdenkingen' betreffen, kunnen worden aangemerkt als strafrechtelijke persoonsgegevens en mogen in principe niet worden verwerkt. Er zijn uitzonderingen bij het verwerken van strafrechtelijke persoonsgegevens voor interne doeleinden (bescherming eigen belangen). Beelden mogen echter niet aan derden worden verstrekt via bijvoorbeeld publicatie op social media of websites. Ze mogen wel, bij strafrechtelijke feiten, als bewijs worden afgegeven aan de politie.
Lees meer hierover bij: AP - Cameratoezicht

Camera's moeten zodanig zijn opgesteld dat ze zo min mogelijk de openbare weg in beeld krijgen, dus zo min mogelijk de privacy schenden van voorbijgangers. Ook dient het gebruik van de camera duidelijk gecommuniceerd te worden, bijvoorbeeld via een bord.

Camera's - monitoring en opname

Bij het gebruik van camera's kun je ervoor kiezen de beelden op te nemen, maar het realtime bekijken of monitoren van de beelden is ook een optie. Het nadeel hiervan is dat je in de verleiding komt doorlopend naar de monitor(s) te kijken, waardoor het je leven gaat beheersen. Maar als de monitor alleen gebruikt wordt om te kijken wie er voor de deur staat, kan dit een prima oplossing zijn.
Er zijn systemen die doorlopend opnemen en systemen die alleen opnemen als er beweging wordt waargenomen. Sommige camera's maken geen film maar alleen foto's. Er zijn geavanceerde diensten die foto's versturen of melden wanneer een beweging gedetecteerd wordt. Dat is handig als je elders bent. Aanvankelijk werd deze toepassing vooral gebruikt in bedrijfssituaties waar de eigenaar niet bij het bedrijfspand of de winkel woont. Maar ook particulieren weten de weg naar dit soort toepassingen te vinden. Feitelijk hebben we het dan over een alarm(erings)systeem.

Beveiliging of videobewaking - opstelling camera's

Tegenwoordig zijn camerasystemen niet duur meer en er komen steeds meer draadloze systemen. Dat maakt de installatie eenvoudiger. Het is geen ideale opstelling, maar camera's kunnen binnen geplaatst worden, bijvoorbeeld op een vensterbank. Monteren aan de gevel is niet per se nodig. Wel laat montage aan de buitenkant van de woning duidelijk zien dat er bewaking is; er gaat een afschrikwekkende werking vanuit. Afhankelijk van de plaatsing kunnen buitencamera's aan vandalisme onderhevig zijn. De camera's moeten natuurlijk regenbestendig zijn.

Huis met camera voor beveiliging

Welk type camera of beveiligingssysteem kopen?

Daar is moeilijk een antwoord op te geven. Het hangt af van het doel en het beschikbare budget. De technologie en prijzen wijzigen doorlopend dus een advies is al snel achterhaald.
Een losse beveiligingscamera die via internet werkt (een webcam of ip-camera) is de simpelste oplossing. Een speciaal bewakingssysteem met meerdere camera's is robuuster. Zorg in dat geval dat alle onderdelen van één merk zijn zodat alles op elkaar afgestemd is. Een bekend merk vergroot de kans op beschikbaarheid van onderdelen na verloop van tijd.

Online proctoring

Een specifieke toepassing van beveiligingscamera's betreft die bij proctoring - online surveillance. Daarbij worden camera's ingezet om kandidaten bij examens of tentamens op afstand te controleren.
Lees meer hierover op de pagina online proctoring

Beveiliging van de beveiligingscamera

Het is ironisch dat de beveiliging van de camerabeelden nogal eens te wensen overlaat. Het scheelt al veel als het standaard wachtwoord wordt aangepast. Maar met name veel (goedkope) camera's van Chinese makelij kunnen gehackt worden.
Meer informatie: beveiligingscamera's die gehackt kunnen worden (Engelstalig).

Deurbelcamera's / slimme deurbellen

Deurbelcamera's worden gebruikt voor gemak: wie staat er voor de deur? Zelfs als je elders verblijft, kun je via een smartphone-app zien wie aanbelt en met diegene communiceren. Deze slimme deurbellen zijn ook te gebruiken voor beveiliging als ze zijn voorzien van een bewegingsmelder. De bewegingsmelder verstuurt een melding zodra iemand in de buurt van de deurbel komt.
De slimme deurbellen zijn met internet verbonden, of met het lokale netwerk. De internetcamera's zijn nogal eens voorzien van standaard loginnamen en wachtwoorden. Worden die niet gewijzigd, dan is het inbreken op de camera kinderlijk eenvoudig. Verder zijn diverse gevallen bekend van bugs of falende beveiliging zodat de camera's gehackt konden worden.
Sommige bijbehorende apps bevatten ingebouwde trackers van derden. Kortom: koop niet klakkeloos een deurbel.

advertentie
Ring video deurbel
Amazon logo
Ring video deurbel

Draadloos. Hoge resolutie. Zeer goed beoordeeld.


99,00 euro


Bestel bij Amazon

Tips voor webcams of IP-camera's

  • Niet alle camera's zijn geschikt voor gebruik in het donker (nachtvisie).
  • Er is een verschil tussen zwart/wit en kleuren. Zeker 's nachts blijft er niets van de kleuren over, zwart/wit geeft dan meer contrast.
  • Bij plaatsing binnen, op een vensterbank, beïnvloeden weerspiegeling, zon, vuil en regen de kwaliteit van de beelden.
  • Een camera aangesloten op een pc (webcam of IP-camera) lijkt praktisch maar betekent dat die pc altijd moet aanstaan. Koppeling met een smartphone of tablet is handiger.
  • Er zijn camera's die met oplaadbare batterijen werken.
  • Camera's die ook geluid opnemen hebben een pré. Geluid is een must als het gaat om deurbelcamera's.
  • Bij de opslag van de beelden verschillen de systemen in kwaliteit en de tijd dat de opnames bewaard blijven.
  • Opslag van de beelden in de cloud zien we steeds vaker - daar hangt wel een prijskaartje aan.