Beveiligingscamera's

Het doel van beveiligingscamera's of bewakingscamera's

We bespreken systemen die bestemd zijn voor kleinschalig of thuisgebruik. Ze zijn er om een veilig gevoel te krijgen, tegen minimale kosten. Verder kunnen opgeslagen beelden als (ondersteunend) materiaal dienen bij aangifte bij de politie en in een enkele geval in een rechtszaak. Wanneer ze van buitenaf zichtbaar zijn, gaat er een afschrikwekkende werking vanuit.
Er zijn al camerasystemen voor minder dan 100 euro te koop.

Wetgeving bij video-bewaking of toezicht

In principe kunnen opgenomen beelden worden gebruikt in een rechtszaak, maar let op: hier zijn (privacy)regels voor. Je mag niet zomaar iedereen filmen die op straat voor je huis loopt.
Het filmen van mensen vormt een verwerking van persoonsgegevens volgen de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Gegevens die 'min of meer gegronde verdenkingen' betreffen kunnen worden aangemerkt als strafrechtelijke persoonsgegevens. Er zijn uitzonderingen bij het verwerken van strafrechtelijke persoonsgegevens voor interne doeleinden (bescherming eigen belangen). Beelden mogen echter nooit aan derden worden vertrekt (zoals publicatie op social media of websites). Voor overtreding hiervan kunnen hoge boete worden geëist.
Lees meer hierover bij: Ius mentis - cameratoezicht
Voor ondernemers die kun werknemers of hun klanten willen volgen: cameratoezicht op de werkplek
Camera's moeten zodanig zijn opgesteld dat die zo min mogelijk de openbare weg in beeld krijgen, dus zo min mogelijk de privacy schenden van voorbijgangers. Ook dient het gebruik van de camera duidelijk gecommuniceerd te worden, bijvoorbeel via een bord.

Beveiligingscamera's - monitoring en opname

Je kunt één of meer camera's installeren en de beelden opnemen. Dat opnemen is niet noodzakelijk, alleen bekijken of monitoren van de beelden is mogelijk. Het nadeel hiervan is dat je in de verleiding komt doorlopend naar de monitor(s) te kijken waardoor het je leven gaat beheersen. Als de monitor alleen gebruikt wordt om te kijken wie er voor de deur staat, is dit een goede oplossing.
Er zijn systemen die doorlopend opnemen en systemen die alleen opnemen als er beweging is waargenomen. Sommige camera's maken geen film maar alleen foto's. Er zijn geavanceerde diensten die foto's versturen. Dat is een handige optie als u elders bent. Deze toepassing wordt vooral gebruikt in bedrijfssituaties waar de eigenaar niet bij het bedrijfspand of de winkel woont. Je kunt dan spreken van een alarmsysteem.

Beveiliging of video-bewaking - opstelling camera's

Tegenwoordig zijn camerasystemen niet duur meer en er komen steeds meer draadloze systemen. Dat maakt de installatie eenvoudiger. Het is geen ideale opstelling, maar camera's kunnen binnen geplaatst worden, bijvoorbeeld op een vensterbank. Monteren aan de gevel is niet per se nodig. Wel laat montage aan de buitenkant van de woning duidelijk zien dat er bewaking is; er gaat een afschrikwekkende werking vanuit. In hoeverre buitencamera's in de praktijk aan vandalisme onderhevig zijn, moet blijken. De camera's moeten natuurlijk regenbestendig zijn.

Huis met camera voor beveiliging

Welke beveiligingscameara of welk beveiligingssysteem kopen?

Daar is moeilijk een antwoord op te geven. Het hangt af van het doel en het beschikbare budget. De technologie en prijzen wijzigen doorlopend dus een advies is al snel achterhaald.
Een losse beveiligingscamera die via internet werkt (een webcam of ip-camera) is de simpelste oplossing. Een speciaal bewakingssysteem met meerdere camera's is robuuster. Zorg in dat geval dat alle onderdelen van één merk zijn zodat alles op elkaar afgestemd is. Een bekend merk vergroot de kans op beschikbaarheid van onderdelen na verloop van tijd.
Weet je echt niet welk systeem je moet kiezen en gaat het vooral om een veilig gevoel, bijvoorbeeld als je gestalkt wordt? Kies dan een goedkoop systeem om ervaring op te doen.

Tips voor webcams of ip-camera's

  • Niet alle camera's zijn geschikt voor gebruik in het donker.
  • Er is een verschil tussen zwart/wit en kleuren. Zeker 's nachts blijft er niets van de kleuren over, zwart/wit geeft dan meer contrast.
  • Bij plaatsing binnen, op een vensterbank, beïnvloeden weerspiegeling, zon, vuil en regen de kwaliteit.
  • Een camera aangesloten op een pc (webcam of ip-camera) lijkt praktisch maar houdt in ieder geval in dat die pc altijd moet aanstaan.
  • Ook draadloze camera's hebben een voeding nodig, dus je ontkomt vaak niet aan een of andere kabel.
  • Bij de opslag van de beelden verschillen de systemen in kwaliteit en de tijd dat de opnames bewaard blijven.
  • Er zijn ook camcorders die geschikt zijn voor monitoring.
  • Diverse camera's kunnen beelden op een smartphone of tablet tonen.